HPV/Livmoderhalscancer

Att vaccinera sig mot livmoderhalscancer är inte farligt. Över 30 miljoner kvinnor i världen är redan vaccinerade, därför vet man att HPV-vaccinet inte ger några allvarliga biverkningar. Det som kan hända är att du får lite ont eller blir röd där du har tagit sprutan, eller får ont i huvudet och känner dig febrig.

Vem kan drabbas?

Livmoderhalscancer orsakas av HPV-virus, världens vanligaste sexuellt överförbara virus. Alla kvinnor som har haft sex riskerar att drabbas. Väldigt många unga människor bär på en HPV-infektion utan att veta om det men för de flesta läker den ut och försvinner av sig självt. Om infektionen inte läker ut och istället blir kronisk riskerar du att drabbas av livmoderhalscancer. Vaccinet skyddar både mot de HPV-virus som orsakar 70 procent av all livmoderhalscancer och mot könssjukdomen kondylom.

Ingen tjej ska behöva drabbas av livmoderhalscancer. Ju tidigare du vaccinerar dig, desto bättre skydd får du. Det är viktigt att flickor som blivit vaccinerade också deltar i cellprovskontrollerna som vuxna, eftersom de saknar skydd mot omkring 30 % av all livmoderhalscancer.

För att vaccinet ska ge fullt skydd måste du ta tre sprutor. Vecka 1 tas dos nr 1, två månader efter tas nr 2, fyra månader efter tas nr 3. Precis som många andra vaccinationer ges HPV-sprutan i muskeln på överarmen.

Innan du ska vaccinera dig måste du fylla i en hälsodeklaration och ta med till vaccinationsmottagningen, du kan även fylla i hälsodeklarationen på mottagningen.